Családi Bölcsődék

Adminisztrációs könnyítés a GYES megállapításában

Szerző: Nyári Szilvia  Dátum: 2023. 06. 26.

A kép csak illusztráció
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

2024.07.01. napjától nem szükséges a GYES-t (gyermekgondozást segítő ellátás) kérelmezniük azon személyeknek, akik gyermekgondozási díjban (GYED) részesültek a gyermek második életévének betöltéséig, ikergyermekek esetén a harmadik
életévük betöltéséig.

Az ellátásban részesülő személy számára 2024.07.01. napját követően a lakcímük szerint illetékes kormányhivatal hivatalból (külön kérelem benyújtása nélkül) állapítja meg az ellátást (GYES) az egészségbiztosító által szolgáltatott adatok alapján.

Kivételt képez az olyan eset, amikor a GYES-t nem az a személy szeretné igénybe venni, aki a gyermek után GYED ellátásban részesült. Ez esetben az igénylőnek kérelmet kell benyújtania a GYES ellátás megállapítása érdekében. A kérelem elektronikus úton ügyfélkapun keresztül a SZÜF portál felületéről (www.magyarorszag.hu) elérhető és beküldhető.

Továbbá kivételt képez az olyan eset is, – tehát be kell nyújtani a GYES megállapítása érdekében a kérelmet – amikor a GYED-re való jogosultság nem a gyermek második, illetve ikergyermekek esetében a harmadik életévig állt fenn, hanem már azt megelőzően megszűnt.

Előző posztjaink

Előző posztjaink